In de afgelopen twee weken zijn de inwoners van het dorp Bangunrejo Lor, gelegen in het district Pitu, provincie Ngawi, Oost-Java, druk bezig met het zoeken naar jati larven. Deze larven zijn niet alleen bedoeld voor eigen consumptie, maar kunnen ook een mooie bijverdienste opleveren voor de lokale bevolking. Het is zelfs mogelijk om tot 750.000 indoensische roepia per dag te verdienen!
De vraag naar deze seizoensgebonden insecten, die rijk zijn aan eiwitten, is groot. Yeyen, een lokale inwoner en verzamelaar van jati larven, legt uit dat dit seizoen plaatsvindt tijdens de overgang van het droge naar het regenseizoen. De inwoners hebben dan ook geen moeite om deze larven te vinden.
“De larven vind je gewoon op de grond onder de jati bomen. Ze komen van de jati rupsen die de bladeren van de jati bomen opeten. Na het eten van de bladeren gaan de rupsen naar de grond om hun cocons te maken. Vervolgens verblijven ze in hun cocon tot ze zich ontwikkelen tot larven,” aldus Yeyen. Hij voegt eraan toe dat als je te lang wacht met het verzamelen, de larven zich zullen ontwikkelen tot vlinders. Dit proces duurt ongeveer een week.
Tijdens het seizoen van de jati larven kunnen de inwoners extra inkomen genereren. Yeyen kan op drukke dagen tot 10 kilogram larven verkopen. Voor een kilogram vraagt hij 75.000 indoensische roepia. Dit betekent dat hij met 10 kilogram larven maar liefst 750.000 indoensische roepia kan verdienen op een enkele dag. “Als er veel zijn, kan ik tot 750.000 roepia verdienen,” zegt Yeyen enthousiast.
Wanneer het seizoen aanbreekt, stromen de inwoners het jati bos binnen om larven te verzamelen die kunnen worden gebruikt als bijgerecht of voor de verkoop tegen hoge prijzen. “Dit seizoen is twee weken geleden begonnen, en veel mensen zijn op zoek naar een extra bron van inkomen,” merkt Yeyen op.
Hoewel jati larven een hoge eiwitinhoud hebben, kan overmatige consumptie leiden tot allergieën. Daarom wordt de bevolking aangeraden om voorzichtig te zijn met het eten van deze insecten. “Te veel jati larven eten kan allergische reacties veroorzaken, zoals jeuk, braken of misselijkheid,” waarschuwt Sri Surantini, een voedingsdeskundige van de gezondheidsdienst van Ngawi. Ze legt uit dat de reactietijd van elk lichaam verschilt en raadt aan om niet meteen grote hoeveelheden te consumeren om allergieën te voorkomen.







